środa, 1 maja 2013

Pieczone warzywa

Obowiązkowy przepis dla warzywożernych i warzywosceptyków! To danie trzeba zrobić żeby poznać esencję smaku warzyw i odkryć ile mają słodyczy.


Potrzebujemy:
warzywa - ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, buraki ,pieczarki
olej rzepakowy
sól
jogurt naturalny - najlepiej typu greckiego
cukier
sól
sok z cytryny

1. Jeśli używamy buraków, a nie powinniśmy ich pomijać - są najlepsze, musimy je wcześniej ugotować - w całości w skórkach.
2. Warzyw nie obieramy, oprócz selera. Buraki i ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchew i pietruszkę na połowę i wzdłuż, seler na kawałki, pieczarki zostawiamy w całości.
3. Do metalowej blaszki wrzucamy warzywa oprócz pieczarek, polewamy olejem, solimy i mieszamy aby olej i sól pokryły wszystkie kawałki. Blaszkę przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 C. Pieczemy ok 30 min. Po tym czasie zdejmujemy folię - sprawdzamy czy warzywa są już miękkie, dorzucamy pieczarki. Piekarnik ustawiamy na grill z termoobiegiem (najlepiej) i pieczemy tak długo aż warzywa będą ładnie przyrumienione, a nawet brązowe. Od czasu do czasu mieszamy aby kawałki były przypieczone ze wszystkich stron.
4. Z jogurtu naturalnego przyprawionego solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny robimy sos.

Gorące pachnące danie podajemy prosto z pieca na stół posypując porwaną bazylią lub pietruszką. Do tego podajmy sos jogurtowy.
Może to być samodzielne danie, ale można je podać z pieczonym kurczakiem.
Smacznego!







4 komentarze:

  1. Warzywosceptyków - świetne słowo.
    Pomysł na zapiekankę bez sera żółtego i litrów śmietany z jajkiem, bardzo fajny, dam znać, kiedy przetestuję. Powiedz jak z tymi burakami - ile gotować? (przyznam, że jeśli mam coś wcześniej gotować przed zapiekaniem, to pomijam :) )

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli teraz kupisz młode buraczki, małe - takie jeszcze z natką - generalnie botwinkę to nie trzeba gotować. No ale stary burak musi z godzinkę w wodzie poblukać.

    OdpowiedzUsuń